top of page

Poziv građanima: Dova za domovinu

Pozivamo Vas da se pridružite i svojim prisustvom uveličate Dovu za domovinu, koja će biti upriličena u okviru manifestacije - Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti, 1. i 2. augusta, na platou ratne džamije na Igmanu.  

Tradicionalni događaj, koji organizira Vojno muftijstvo i organizacioni odbor manifestacije sa bogatim vjerskim programom, bit će upriličen 24. put po redu, a posvećen je sjećanju na hrabre šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.


Vjerski program


U četvrtak, 1. augusta, nakon klanjanja akšam namaza bit će proučen mevlud koji će voditi vojni imami te imami sarajevskog i brčanskog medžlisa, a nakon mevluda bit će upriličen zikr koji će voditi šejh Haris ef. Hadžić te hutba koju će do jacije držati Mensur ef. Pašalić.

Drugog dana manifestacije, u petak, 2. augusta, u periodu od 9 do 11:30 sati pristupit će se polaganju cvijeća i odavanju počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na lokacijama – Veliko polje, Mrazište i Brezovača, a zatim će biti upriličeno učenje kur'anskih sura – Mulk i Ja Sin, nakon čega će Salih ef. Grabus – glavni imam Oružanih snaga BiH zajedno sa omladinom iz mreže mladih medžlisa Islamske zajednice Brčko dočekati svečanu procesiju bajraktara i ratnih zastava.


U nastavku manifestacije, vojni muftija Nesib ef. Hadžić će se obratiti prisutnima, a potom će se klanjati džuma namaz koju će predvoditi izaslanik reisu -l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Na kraju vjerskog programa bit će upriličeno učenje dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Prijevoz će biti obezbjeđen u Kantonu Sarajevo.


Vaša prisutnost na planini Igman bit će dragocjen doprinos očuvanju kulture sjećanja i poštovanju prema žrtvi koju su naši sunarodnici, braća i sestre, dali za slobodu Bosne i Hercegovine. Dođite i zajedno odajmo počast našim herojima!

Comments


bottom of page