top of page

EDUKATIVNI CENTAR – ZNANJE I SJEĆANJE: Dokumentarni film o ratnom školstvu, važnosti edukacije i otvaranju Edukativnog centra u kući Sloboda

Edukativni centar u kući Sloboda, unutar spomeničkog kompleksa Tunel D-B, u kome će mladi, u sklopu redovnog nastavnog procesa, učiti o kulturi sjećanja i recentnoj historiji Bosne i Hercegovine, periodu agresije 1992.-1995., na interaktivan način, kroz različite radionice, muzejsku postavku, multimedijalne sadržaje i živu riječ, svečano je otvoren 3. oktobra ove godine. Nekoliko dana kasnije, 10.10. upriličena je i „škola kulture sjećanja“ i prvi zvanični historijski čas u Edukativnom centru, za učenike srednjih škola iz Goražda.


Kuća Sloboda je adaptirana za potrebe Edukativnog centra i u njemu su započete edukativne aktivnosti zahvaljujući i Vladi Kantona Sarajevo, koja je bila partner i pokrovitelj Memorijalnom centru Sarajevo u realizaciji ovog projekta, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, ministricom Naidom Hota Muminović te ministra za boračka pitanja, Omera Osmanovića.


U okviru programa svečanosti, premijerno je prikazan i dokumentarni film u realizaciji Memorijalnog centra Sarajevo, „Edukativni centar – znanje i sjećanje“ čiji su idejni tvorci Indira Suljić Muratović, arhivistica Memorijalnog centra Sarajevo i muzejska kustosica u Tunelu spasa Belma Ćuzović, a koji je danas također premijerno prikazan i u programu TVSA.


Film govori o nastajanju Edukativnog centra, prvog ovog tipa na našim prostorima, u kome su protagonisti – od kojih je većina onih koji su tokom agresije bili učenici osnovnih škola – govorili o obrazovanju tokom opsade Sarajeva i posvećenosti obrazovanju i pored teških uslova i svakodnevnog granatiranja.


Dokumentarni film o Edukativnom centru je sam po sebi „kultura sjećanja“ ali i promocija kulture sjećanja i pamćenja; on ostaje kao arhivski materijal i trajno svjedočanstvo danas odraslih, a nekoć djece, o obrazovanju u Sarajevu pod opsadom. On je ujedno i edukativni sadržaj iz koga će učiti nove generacije. I svakako, on je omaž ideji edukacije koja ima za cilj da na mlade prenese ljubav prema Domovini i na činjenicama utemeljeno izgradi u njima ideju o identitetu i prošlosti, koja neće biti podložna neistinama i distorzijama.


U filmu također govore: Ismet Hadžić-Mutevelija, Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Adisa Alikadić-Herić, direktor Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac Jusuf Arifagić, novinar i fotograf 505. bužimske brigade Adnan Skenderović, učenica opkoljenog Sarajevo Belma Prguda, učiteljica u opkoljenom Sarajevu Amela Ahmethodžić i muzejski pedagog Irfan Gazdić.


Film možete pogledati ovdje:







Comments


bottom of page